Het RIVM start binnenkort een onderzoek naar voedsel-overdraagbare ziekteverwekkers bij varkens. In het onderzoek kijkt het RIVM naar voedsel-overdraagbare ziekteverwekkers waarvan varkens de bron kunnen zijn: Salmonella en hepatitis-E virus. Mensen kunnen met deze ziekteverwekkers besmet raken door het eten van niet of onvoldoende verhit varkensvlees.
Het is volgens het RIVM belangrijk om te weten waar de besmettingen bij varkens vandaan komen, en hoe deze zich binnen een bedrijf verspreiden. Het instituut onderzoekt varkens en hun omgeving op verschillende momenten tussen geboorte en slacht op de aanwezigheid van ziekteverwekkers. Zo kan er beter ingeschat worden hoe deze besmettingen kunnen worden voorkomen en bestreden.
De onderzoekers verzamelen mestmonsters en speekselmonsters (met behulp van kauwtouwen) bij de varkens. Ook nemen ze monsters van de omgeving, zoals stofdoekjes, en monsters van het voer en drinkwater van de varkens. Ze zullen ook monsters nemen van andere mogelijke bronnen op het bedrijf, zoals ongedierte of de mestput, als dat mogelijk is.
Varkenshouders die mee willen doen aan het onderzoek, kunnen zich aanmelden via dit aanmeldformulier.