Paarden

Equine Infectieuze Anemie (EIA)

Equine Infectieuze Anemie (EIA) is een virusziekte die voorkomt bij paarden en paardachtigen. Het veroorzaakt bloedarmoede en terugkerende koortsperioden.

Oorzaak

Het virus wordt verspreid via bloedzuigende insecten. Wanneer een paard eenmaal is geïnfecteerd met het EIA-virus, blijft het bloed levenslang infectieus. Dit wil zeggen dat het paard permanent drager blijft en dergelijke paarden kunnen de ziekte op andere paarden overdragen.

Verschijnselen

Equine Infectieuze Anemie gaat gepaard met een aantal algemene symptome, die zich afhankelijk van de vorm (acuut, chronisch of nauwelijks merkbaar) sterk of minder sterk merkbaar zijn: rode ogen met een waterige uitvloeiing, blaasjes of een gele slijmhuid (Anemia), bloedingen in de slijmhuid, zwakheid, gewichtsverlies, zwellingen aan ledematen en buik (oedemen), abortus, onvruchtbaarheid, ataxie, koliek, koorts tot 41 graden, niet willen eten en bloed in de mest.
Volgens een aantal dierenartsen laten de meeste besmette dieren geen of slechts lichte symptomen zien. Om eventuele besmetting te kunnen vaststellen kan bloedonderzoek worden gedaan.

Behandeling

Indien men denkt dat er een paard besmet is, moet er zo snel mogelijk een dierenarts worden gebeld. Belangrijk is om het paard (zo veel mogelijk) in quarantaine te plaatsen om verdere besmetting te voorkomen.
Indien de dierenarts vaststelt dat het dier inderdaad besmet is, moet het dier worden afgemaakt. Indien een besmet paard is gevonden, moet tot 60 dagen terug worden nagegaan met welke paarden het in contact is geweest of in de buurt is geweest, en al deze paarden moeten getest worden. Deze dieren moeten ook 60 dagen afgezonderd gehouden worden en door een dierenarts in de gaten gehouden worden. Indien in twee controle onderzoeken met een afstand van minimaal 4 weken een negatief testresultaat is verkregen (het virus is dus niet in het paard aanwezig) dan kunnen de maatregelen opgeheven worden. De eerste na controle mag echter pas 21 dagen na doding van het laatste positief geteste paard plaatsvinden. Hierdoor wordt voorkomen dat het virus zich verder kan verspreiden.

Preventie

Een inenting om besmetting met het virus te voorkomen bestaat en wordt het ‘Chinese Live Attenuated EIA vaccine’ genoemd. In Amerika wordt nog gewerkt aan een vaccin. Voor zover bekend, is het gebruik van dit vaccin echter niet toegestaan in Europa.

U hebt zojuist een Premium artikel gelezen.
Wilt u onbeperkt artikelen lezen op veehouderenveearts.nl, neem dan contact op met uw dierenarts
Meer over:
Paarden
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.