Rundvee | Zoönosen

Ringschurft

Ringschurft, ook wel ringworm genoemd (officiële naam: trichofytie), is een schimmelinfectie van de huid die veel voorkomt bij kalveren en jong rundvee (jonger dan twee jaar).

Oorzaak

Ringschurft wordt veroorzaakt door de draadschimmel Trichophyton verrucosum. De besmetting vindt vooral plaats door direct contact tussen dieren. Besmetting met ringschurft is ook indirect mogelijk via stalonderdelen en gereedschappen (ook de injectiespuit). Kalveren kunnen drager van de schimmel zijn zonder zichtbare verschijnselen. Door een verminderde weerstand, hoge infectiedruk en/of een slecht stalklimaat (warm, vochtig) kan de besmetting om zich heen grijpen.

Verschijnselen

Na het binnendringen van de huid begint de schimmel te groeien en sporen te vormen, voornamelijk in de haarzakjes. Door de vermenigvuldiging van de schimmel in het haarzakje wordt de haaraanmaak verstoord en ontstaan er kale, vaak ronde plekken met grijzige korsten. De plekken jeuken meestal niet. De schimmel kan over het gehele lichaam voorkomen, maar ontstaan vooral op de kop, nek en schouders.

Behandeling en preventie

Dieren kunnen in overleg met de dierenarts preventief worden ingeënt. Besmette dieren kunnen worden behandeld met een schimmeldodend middel.
De schimmelsporen kunnen lang overleven in de omgeving. Goed schoonmaken, ontsmetten en leegstand kunnen het besmettingsniveau flink verlagen.
Ringschurft is een zoönose: mensen kunnen dus ook besmet raken. De schimmel kan bij mensen een flinke huidinfectie veroorzaken met soms een bacteriële infectie erbij. Het advies is om dan contact op te nemen met een huisarts. Daarbij is het belangrijk om ook te vermelden dat de koeien ringschurft hebben.
Schurft schimmel Schurft schimmel detailopname vooraanzicht Schurft JH Boeve
Foto’s: Faculteit Diergeneeskunde, Utrecht.

U hebt zojuist een Premium artikel gelezen.
Wilt u onbeperkt artikelen lezen op veehouderenveearts.nl, neem dan contact op met uw dierenarts
Meer over:
RundveeZoönosen
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.