Pluimvee | Veehouder

Ziekte van Gumboro

De ziekte van Gumboro kan onder andere leiden tot verhoogde uitval en verminderde voeropname. In 2015 is de ziekte op tientallen bedrijven vastgesteld.

Oorzaak

De Ziekte van Gumboro, ook wel Infectieuze bursitis of Infectious Bursal Disease (IBD) genaamd, wordt veroorzaakt door het Gumboro-virus. Insleep van een Gumboro-besmetting gaat vooral via mest, maar kan ook door stof, personen, dieren en materieel gebeuren. Het virus vermeerdert zich in de Bursa van Fabricius waardoor het immuunapparaat wordt aangetast. De ziekte kan zowel klinisch als subklinisch verlopen en veroorzaakt in beide gevallen schade.

Verschijnselen

Een aangetast koppel vertoont algemene ziekteverschijnselen met een waterige, slijmerige witte ontlasting (door uraatbijmenging). In een gevoelig koppel kan het gehele koppel plotseling zijn aangetast waarbij de uitval oploopt van 10 tot 20 procent bij vleeskuikens en 50 tot 90 procent bij opfokleghennen. De uitval loopt in 2 tot 3 dagen sterk op en zakt daarna binnen 2 tot 3 dagen weer terug tot normaal. Hoewel de literatuur aangeeft dat klinische (zichtbare) infecties niet vaak voorkomen bij dieren jonger dan drie weken, worden er in de praktijk regelmatig in een eerder stadium klinische infecties gezien.
Bij de ‘stille’ vorm van de Ziekte van Gumboro (subklinische Gumboro) zijn niet of nauwelijks symptomen zichtbaar. De diagnose hiervan is lastig en moet worden gesteld op basis van het koppelbeeld (matige groei en voederconversie, dunnere mest, aanwijzingen voor gestoorde afweer), verkleinde bursa (histologisch onderzoek meestal nodig voor diagnose) en bloedonderzoek aan het eind van de mestperiode (een gemiddelde ELISA-titer hoger dan 3,5 is een aanwijzing voor besmetting).

Behandeling en preventie

Door middel van sectie-onderzoek, eventueel gevolgd door PCR-onderzoek van de Bursa van Fabricius, wordt aangetoond of sprake is van Gumboro. Behandeling van de ziekte is niet mogelijk. Door de juiste hygiënemaatregelen te nemen in combinatie met vaccinatie is de aandoening goed beheersbaar. Met bloedonderzoek kan worden ingeschat of een vaccinatie wel of niet is aangeslagen en/of een Gumboro-veldvirus aanwezig is. Met bloedonderzoek kan ook worden bepaald wat het beste vaccinatietijdstip is zodat het goed aanslaat.
Reiniging en desinfectie heeft grote invloed op de mate waarin het Gumboro-virus aanwezig blijft tussen de rondes.

U hebt zojuist een Premium artikel gelezen.
Wilt u onbeperkt artikelen lezen op veehouderenveearts.nl, neem dan contact op met uw dierenarts
Meer over:
PluimveeVeehouder
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.