Nieuws | Schaap-Geit

Lammersterfte door nematodirose

Afgelopen voorjaar is meerdere keren melding gedaan van sterfte van jonge lammeren. Bij lammeren met diarree kwam diverse malen een infectie met Nematodirus battus als oorzaak naar voren.
Nematodirose is een ziekte die bij met name jonge lammeren voorkomt en wordt veroorzaakt door de maagdarmworm Nematodirus battus. De aandoening kenmerkt zich door waterdunne diarree, uitdroging, enorme dorst en sterfte. Ondanks het feit dat er in de regel snel weerstand wordt opgebouwd tegen deze parasiet, worden soms in het najaar infecties gezien bij wat oudere lammeren. Dit kan wanneer de lammeren pas op latere leeftijd voor het eerst in contact komen met deze parasiet en nog over onvoldoende weerstand beschikken.
De diagnose nematodirose kan worden gesteld door mestonderzoek. In sommige gevallen kan de uitslag echter negatief uitvallen, terwijl de niet eierenproducerende larven van de N. battus wel de oorzaak van het probleem zijn. Lammeren doen een besmetting alleen in de weide op. De eieren van de N. battus overleven op het land en hebben een ‘koudeprikkel’ nodig om tot ontwikkeling te komen. N. battus is in tegenstelling tot veel andere maagdarmwormen in ons land nog goed gevoelig voor middelen uit groep 1, de benzimidazolen. In het Verenigd Koninkrijk is inmiddels resistentie van deze parasiet tegen benzimidazolen vastgesteld.

Bron: Diergezondheidsmonitoring GD (René van den Brom)
Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsSchaap-Geit
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.