Nieuws | Varkens

PED-virus slaat toe in Amerika

In de Verenigde Staten grijpt het besmettelijke PED-virus om zich heen. Het virus is sinds dit voorjaar in achttien staten aangetroffen. Het gemiddelde sterftecijfer bij kraambiggen op besmette bedrijven varieert tussen de 80 en 100 procent. Dat meldt persbureau Reuters.
PED is een virusziekte bij varkens die diarree veroorzaakt door aantasting van de dunne darm. Het virus veroorzaakt bij zeugen en vleesvarkens vooral braken en diarree. Bij jonge zuigende biggen tot een leeftijd van veertien dagen leidt het virus vaak tot sterfte.
Het PED-virus is zeer besmettelijk en wordt gemakkelijk verspreid via onderling contact tussen varkens, mensen, mest, ongedierte en voertuigen. Behandeling van virusinfecties is moeilijk mogelijk en er zijn geen vaccins tegen.
Amerikaanse onderzoekers van de Virginia – Maryland Regionale College Diergeneeskunde van Virginia Tech denken dat het virus ontstaan is in China. Ze denken dat het virus is geëvolueerd door vleermuizen. De genetische code van het virus is vergeleken met monsters geïsoleerd in de Chinese provincie Anhui. Dat is tijdens de uitbraak eind 2010 gebeurd. De resultaten tonen aan dat de drie stammen die zijn ontstaan in de Verenigde Staten nauw verwant zijn aan bepaalde Chinese stammen.
De onderzoekers en de Amerikaanse overheid benadrukken dat het virus geen bedreiging is voor de menselijke gezondheid en voedselveiligheid.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsVarkens
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.