Diergeneesmiddelen | Nieuws | Rundvee

Kexxtone onder de loep van SDa

De Stichting Diergeneesmiddelen autoriteit (SDa) gaat het gebruik van Kexxtone monitoren. Kexxtone bevat monensin, een middel met een antimicrobiële werking. “Naar aanleiding daarvan hebben we vragen gekregen over mogelijk preventief gebruik van Kexxtone bij runderen in de Nederlandse veehouderij”, vertelt Hetty van Beers, directeur van de SDa.
Kexxtone wordt gebruikt ter vermindering van ketose rond het afkalven bij melkkoeien waarvan wordt verwacht dat ze ketose krijgen. De ziekte ontstaat door een grote afbraak van het lichaamsvet ten gevolge van een negatieve energiebalans wat vaak optreedt tijdens de transitiefase.

Nieuw in Europa

“We begrijpen dat de SDa het gebruik van Kexxtone wil monitoren”, vertelt marketing manager Jan Arie Koorevaar van Elanco, de producent van het middel. Elanco heeft een managementaanpak om ketose tegen te gaan en daar maakt Kexxtone deel van uit. Kexxtone is in het voorjaar op de Europese markt gebracht, maar er is nog niets bekend over het gebruik van het middel op bedrijfsniveau. Koorevaar weet wel dat tot november 2013 voor minder dan 1 op de 100 melkkoeien Kexxtone is verkocht in Nederland.

Resistentie

Monensin is een molecuul die behoort tot de klasse van ionoforen. “Die worden alleen bij dieren gebruikt”, zegt Koorevaar. “In vergelijking met andere antimicrobiële middelen veroorzaken ionoforen geen genetische resistentie in bacteriën.”

Cijfers

In 2014 kan voor het eerst worden gemeld hoe vaak Kexxtone wordt gebruikt in de Nederlandse veehouderij.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
DiergeneesmiddelenNieuwsRundvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.