Nieuws | Pluimvee

Ophokplicht pluimvee in Nederland voorbij

De ophokplicht voor pluimvee ter voorkoming van vogelgriep is opgeheven. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken.
Het risico op vogelgriepbesmetting door wilde watervogels is volgens de deskundigen die staatssecretaris Van Dam adviseren dusdanig afgenomen dat de maatregelen niet langer noodzakelijk zijn.
Van de landelijke maatregelen blijven alleen de hygiënemaatregelen om de stal en het erf te mogen betreden voorlopig nog in stand.

Laatste uitbraak op 23 maart

De laatste uitbraak van vogelgriep in Nederland was op 23 maart bij een hobbyhouder. De laatste uitbraak bij een commercieel pluimveebedrijf was op 25 december 2016. En de laatst gevonden besmette wilde watervogel dateert van 15 maart. Ook in de ons omringende landen is een afname van vogelgriep te zien. België beëindigt de ophokplicht op 20 april.

Acht pluimveebedrijven besmet

In de periode 9 november 2016 tot en met 19 april 2017 zijn er acht pluimveebedrijven en één commercieel vogelhandelsbedrijf met vogelgriep besmet, en in totaal zijn 15 bedrijven geruimd. In totaal zijn er 727.500 vogels geruimd; daarvan waren het 503.000 kippen, 217.900 eenden en 6600 andere vogels. Preventief zijn er 335.000 kippen gedood.
Vogelgriep – Dierziekten-ABC

Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.