Nieuws | Pluimvee

Pluimvee ophokken of afschermen vanwege uitbraak vogelgriep

Vanwege de uitbraak van hoogpathogene vogelgriep op een eendenbedrijf in Biddinghuizen, is voor heel Nederland een ophokplicht ingesteld voor alle commerciële pluimveebedrijven en bedrijven die vogels fokken. Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen. Dat meldt het ministerie van LNV.
Afschermen moet ervoor zorgen dat de dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. De dierentuinen en kinderboerderijen kunnen wel bezocht worden.

Strenge hygiënemaatregelen

Het bestaande hygiëneprotocol voor bezoekers om commerciële pluimveebedrijven te bezoeken wordt uitgebreid. Dit betekent onder andere dat bezoekers alleen nog de stal of erf mogen betreden na het nemen van strenge hygiënemaatregelen.
Verder is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.
Enkele dagen geleden meldde minister Schouten van LNV nog dat een ophokplicht niet nodig zou zijn. Maar door de uitbraak in Biddinghuizen heeft haar ministerie nu dus toch een ophokplicht ingesteld.
Vogelgriep – Dierziekten-ABC

Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.