In de praktijk | Nieuws | Rundvee

Dierenarts: Grazende koe slechter voor milieu, koe en boer

Grazende koeien zijn slechter voor het milieu, slechter voor de koe en slechter voor de boer. Koeien kunnen daarom beter op stal worden gehouden. Dat zegt rundveedierenarts Jan Dijkhuizen in een opinieartikel in De Volkskrant.
“Als ik naar een Nederlandse melkkoe kijk, zie ik een fermentatievat gekoppeld aan een fabriekje dat een geweldig product levert: melk. (…) Fluctuaties in het rantsoen en de opname ervan, wat bij weidegang veelvuldig gebeurt, zorgen voor onbalans in het fermentatievat, groei van de verkeerde bacteriën en heftige schommelingen in vetzuursamenstelling. Koeien kunnen daar letterlijk ziek worden. De meeste koeien worden dan ook volop op stal bijgevoerd om deze negatieve gevolgen te dempen”, aldus Dijkhuizen.

In een hoekje in de wei

“Het gras kan per dag verschillen van samenstelling. Het aanbod van gras voor de koeien is weerafhankelijk en moeilijk constant te houden. De koeien hebben door het grazen 20 procent extra energie nodig en als het regent gaan ze allemaal in een hoekje van de wei staan. Door al deze factoren is het erg lastig om het fermentatievat pens optimaal te laten functioneren”, zegt Dijkhuizen in zijn artikel. “Het is dan ook bijna onmogelijk om dezelfde resultaten op milieugebied, productie en welzijn te halen als bij goed gehouden staldieren. De extra weideopslag op de melk weegt daar zelden tegenop.”

Slechter

“Als marketingtool is de koe in de wei een machtig wapen. En er zijn veel veehouders die hun stinkende best doen om voor dat plaatje van de idyllische grazende koe op het melkpak te zorgen, maar het is slechter voor het milieu, slechter voor de koe en slechter voor de boer.”
Het hele opinieartikel staat op de website van de Volkskrant.

Meer over:
In de praktijkNieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.