Nieuws | Rundvee | Schaap-Geit | Zoönosen

Opnieuw hazenpest in Nederland

Bij een haas in de provincie Overijssel is hazenpest (tularemie) vastgesteld. Bij een andere dode haas in hetzelfde gebied is ziekte niet aangetoond. Het onderzoek van nog twee hazen uit Overijssel loopt nog. Dat meldt het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC).

Hazenpest wordt veroorzaakt door de bacterie Francisella tularensis. Deze ziekte kan bij zeer veel diersoorten voorkomen, maar vooral hazen en knaagdieren zijn gevoelig. Volgens Wageningen Bioveterinary Research is de ziekte lang niet aangetoond, maar sinds 2013 worden in Nederland besmette hazen gevonden en is een aantal gevallen van tularemie bij mensen beschreven. De bacterie kan onder andere longontsteking veroorzaken. Ook honden kunnen besmet worden met hazenpest, al zijn ze minder gevoelig dan mensen en is de kans op ziekteverschijnselen kleiner

Aangifteplichtig

Omdat nog veel onduidelijk is hoe de overdracht van tularemie in Nederland verloopt, is in november 2016 de ziekte bij mensen meldingsplichtig geworden. Onderzoek kan meer inzicht opleveren over de besmettingsroutes en dat maakt het weer mogelijk om zo betere preventieve maatregelen te kunnen adviseren. Voor dieren (niet zijnde vee of nertsen) bestond al een meldingsplicht.

Meld dode hazen en konijnen

Mensen die dode hazen of konijnen in een gebied aantreffen, kunnen dat melden op www.dwhc.nl.  In overleg kan besloten worden tot onderzoek van de aangetroffen dieren.
Tularemie – Dierziekten-ABC

Meer over:
NieuwsRundveeSchaap-GeitZoönosen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.