Nieuws | Varkens

Waalse landbouwminister: halvering aantal wilde zwijnen

De Waalse landbouwminister René Collin heeft een halvering voorgesteld van het aantal wilde zwijnen in Wallonië. Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt).
De Vlaamse en Waalse boerenorganisaties voerden deze week gezamenlijk actie voor een ‘drastische inperking’ van de populatie wilde zwijnen in Vlaanderen en Wallonië, vanwege de uitbraak van Afrikaanse varkenspest, maar ook om de schade die de dieren veroorzaken aan landbouwpercelen en natuurgebieden. Ook willen de boerenbonden meer middelen voor bejaging, een goede monitoring en coördinatie.
Het aantal wilde zwijnen zou in de afgelopen twintig jaar met 400 procent zijn gegroeid. “Het aanpakken van de overpopulatie bij everzwijnen staat al meer dan tien jaar hoog op onze agenda, maar tot nu toe zonder resultaat”, aldus Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker.

Niet in Vlaanderen

Minister Collin zei 27 november dat hij de populatie wilde zwijnen in Wallonië binnen twee jaar wil reduceren tot de helft van het huidige aantal. De landbouworganisaties pleiten voor een vermindering met 80 procent en het uitroeien van wilde zwijnen in het met Afrikaanse varkenspest besmette gebied.
Voor Vlaanderen is geen vermindering van het aantal wilde zwijnen toegezegd door de overheid. De Vlaamse boeren eisen nu een actieplan naar Waals voorbeeld.

‘Jacht geen oplossing’

Volgens Anke Geeraerts van Natuurpunt, dat bijna 23.000 hectare Vlaamse natuur beheert, is jacht niet de oplossing. “Dan komen er gewoon opnieuw everzwijnen de grens over, of jagen we de dieren uit natuurgebieden naar woonwijken. Men moet inzetten op preventieve middelen”, aldus Geeraets in dagblad De Standaard. Met preventieve middelen bedoelt zij bijvoorbeeld hekken. “Als de dieren in gebieden komen waar we ze echt niet willen, moeten we wel aan beheer doen.”
Afrikaanse varkenspest – Dierziekten-ABC
Foto: Flickr

Meer over:
NieuwsVarkens
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.