Nieuws | Rundvee

Schouten wil proef met mobiel slachthuis niet stilleggen

De proef met het mobiele slachthuis hoeft niet stilgelegd te worden. Dat schrijft minister Schouten van LNV als antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer. Schouten wil de uitkomst van de evaluatie van de pilot met het mobiele slachthuis afwachten. De evaluatie wordt uitgevoerd door de NVWA.
Binnen de NVWA is er onenigheid over het mobiele slachthuis of mobiele dodingsunit (MDU). Meerdere dierenartsen van de NVWA vertelden RTL Nieuws dat dieren onnodig lijden door de MDU en er risico’s zijn voor de volksgezondheid. Maar er zijn ook (NVWA-)dierenartsen die vinden dat door het mobiele slachthuis dieren minder lijden omdat ze niet vervoerd hoeven te worden.
De signalen van dierenartsen worden in de nog lopende evaluatie van de resultaten van de pilot meegenomen, schrijft Schouten. Zij zegt geen informatie te hebben over hoeveel NVWA-medewerkers de zorgen over de MDU delen.
De pilot met de mobiele dodingsunit (MDU) is gestart om te onderzoeken of niet-transportwaardige, maar wel slachtwaardige dieren in het slachtproces zouden
kunnen worden gebracht door bedwelming en doding op het primaire bedrijf. “Het
spreekt voor zich dat er geen aantasting van dierenwelzijn mag plaatsvinden ten
gevolge van de inzet van de mobiele dodingsunit. Een en ander is nu onderwerp
van de nog lopende evaluatie”, aldus Schouten.
Foto: Slachthuis Dokkum

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.