Nieuws | Rundvee | Schaap-Geit | Varkens

Schouten wil onafhankelijke audit lab Wageningen Bioveterinary Research

Minister Schouten van LNV wil een onafhankelijke audit van de processen binnen het laboratorium van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) laten uitvoeren. Dat schrijft zij in een reactie op de uitspraak van het CBb van 7 januari over de MKZ-zaak in Kootwijkerbroek. Het CBb verklaarde het beroep van de veehouders in Kootwijkerbroek ongegrond.
Veehouders in Kootwijkerbroek hadden ten tijde van de MKZ-uitbraak in 2001 en daarna twijfels over de lab-uitslagen van WBVR dat toen nog ID-Lelystad heette. Volgens het CBb hebben de veehouders echter niet kunnen bewijzen dat de lab-uitslagen niet betrouwbaar waren en was de aanpak door toenmalig minister Brinkhorst, met onder andere het ruimen van duizenden dieren, ‘niet disproportioneel’.
Schouten schrijft dat het laboratorium geaccrediteerd is en continu werkt aan het verbeteren van de processen en methoden, “maar ik vind het belangrijk dat hun werkwijze onafhankelijk in een audit wordt beoordeeld. Ook hier is het belangrijk om te leren. De resultaten van de audit zullen nog dit jaar worden opgeleverd”.
De minister wil ook op korte termijn in gesprek gaan met de betrokken veehouders om hun verhalen en ervaringen te horen.

Meer over:
NieuwsRundveeSchaap-GeitVarkens
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.