Nieuws | Pluimvee

'Ophokplicht voor pluimvee nog niet nodig'

Nederlandse pluimveeorganisaties willen een ophokplicht voor pluimvee vanwege de dreiging van hoogpathogene H5N8-vogelgriep vanuit Oost-Europa. Minister Schouten van LNV vindt een ophokplicht nog niet nodig.
Er zijn meldingen van vogelgriep uit Polen, Hongarije, Slowakije en Roemenië. Het virus kan Nederland onder meer binnenkomen via trekvogels. Maar volgens het ministerie is de najaarstrek van trekvogels voorbij. “De vogels blijven nu op de plek waar zij zijn, tenzij ze door de strenge vorst of sneeuw verder moeten trekken omdat voedsel onbereikbaar wordt”, laat het ministerie weten aan de NOS.
Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), zegt tegen de NOS dat boeren op hun hoede zijn. “Zeker nu er volgende week een koudefront is voorspeld in het oosten. Dan heb je kans dat wilde vogels naar Nederland trekken. Ze kunnen het virus met zich meedragen. Het virus is erg actief en het verspreidingsgebied groot.”
Vogelgriep – Dierziekten-ABC

Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.