Nieuws | Pluimvee | Rundvee | Schaap-Geit | Varkens

Coronamaatregelen treffen dieren op transport

Dieren als koeien, varkens en schapen lijken niet gevoelig te zijn voor het coronavirus dat de hele wereld in zijn greep houdt, maar worden wel op een andere manier door de ziekte getroffen. Zo komen vrachtwagens met levend vee uit Nederland sommige landen moeilijker in, meldt de NVWA. Ze moeten vanwege strenge controles lang wachten bij de grens.
Een vrachtwagenchauffeur die met levende kippen heen en weer rijdt tussen Nederland, Duitsland en Polen, vertelt in De Telegraaf dat “het een geluk bij een ongeluk is dat het niet boven de dertig graden is, anders waren ze allemaal dood geweest”. Maar ook met de huidige temperatuur van 9 graden is het lange wachten aan de grens erg slecht voor het welzijn van de dieren. Enkele kippen hebben alsnog het loodje gelegd, vertelt de trucker.

Handschoenen en gezichtsmaskers

De NVWA meldt dat er bij grenzen van meerdere landen problemen kunnen ontstaan. Voor diertransport naar Bulgarije geeft de NVWA tot nader order geen exportdocumenten meer af. Chauffeurs die met vee naar Roemenië gaan, worden gecontroleerd op symptomen van ziekte door het coronavirus en moeten onder andere desinfectiemiddel, handschoenen en gezichtsmaskers bij zich hebben. Ook aan de grens met Kroatië worden chauffeur en bijrijder onderworpen aan intensieve controles. Hongarije heeft aangegeven dat er geen gebruikt gemaakt kan worden van halteplaatsen voor de 24 uurs rust. De Poolse autoriteiten meldden dat er één grenspost is vrijgemaakt voor diertransporten: de grenspost Gubinek.

Meer over:
NieuwsPluimveeRundveeSchaap-GeitVarkens
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.