Nieuws | Varkens | Zoönosen

Nieuw griepvirus ontdekt bij varkens

In China hebben wetenschappers een nieuwe variant van de griep ontdekt. Dat meldt de NOS. Het virus, genaamd G4 EA H1N1, is geconstateerd bij varkens en kan worden overgedragen op de mens.
De wetenschappers zijn verontrust en maken zich zorgen dat het virus zich muteert en dat het van mens op mens overgedragen kan worden. Bij de medewerkers van varkenshouderijen zijn verhoogde waardes in het bloed geconstateerd. Dat is de reden waarom de wetenschappers adviseren scherper toezicht te houden op de mensen die in de varkensindustrie werkzaam zijn.

Niet direct een probleem

De NOS meldt dat het vooralsnog niet direct een probleem, maar het heeft wel alle kenmerken waardoor verondersteld wordt dat het zich makkelijk aan mensen kan aanpassen.
Het nieuwe virus, met de naam G4 EA H1N1, lijkt op de Mexicaanse griep uit 2009 maar met enkele veranderingen. De huidige griepvaccins lijken er vooralsnog niet tegen te beschermen. Maar deze vaccins kunnen indien nodig worden aangepast.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsVarkensZoönosen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.