Nieuws

Geen preventieve ruiming van nertsen

Minister Schouten van LNV vindt preventieve ruiming van nertsen niet nodig. De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost had daar om gevraagd om verdere besmettingen van nertsenbedrijven met het coronavirus en onrust onder omwonenden te voorkomen.
Het preventief ruimen van gezonde, niet-besmette dieren is volgens Schouten “een zeer vergaande en ingrijpende maatregel om verspreiding van een ziekte bij dieren te voorkomen. Deze maatregel treffen we alleen als er geen andere mogelijkheid bestaat om de volksgezondheid of diergezondheid te beschermen. Dat is nu niet aan de orde”, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Maatregelen aan gescherpt

Wel worden maatregelen aangescherpt vanwege de nieuwe besmettingen. Op 13 juli werd opnieuw het coronavirus vastgesteld op een nertsenbedrijf. Het gaat om een bedrijf met tweeduizend moederdieren in Aarle-Rixtel ten noorden van Helmond. In totaal zijn nu 23 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard.
Het hygiëneprotocol voor de nertsensector wordt aangescherpt. Zo wordt het gebruik van niet-medische mondkapjes en gezichtsschermen door medewerkers op alle nertsenbedrijven verplicht. De GD is gevraagd om een webinar te organiseren over hygiënemaatregelen op nertsenbedrijven.

Introductieroute nog onduidelijk

Ondanks de al genomen maatregelen komen er nog steeds nieuwe besmette nertsenbedrijven bij. En er is nog geen duidelijkheid over de introductieroute van het virus op de nertsenbedrijven, aldus minister Schouten in haar brief. Daarom heeft het ministerie deskundigen gevraagd om de “huidige epidemiologische situatie nader te duiden”. Daarnaast wordt het Outbreak Management Team Zoönose (OMT-Z) nogmaals gevraagd om risicobeoordeling en advies.

Meer over:
Nieuws
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.