Nieuws | Paarden

Stijging aantal paarden met atypische myopathie

Door ontkiemende esdoornzaden is het aantal gevallen van atypische myopathie bij paarden de laatste dagen gestegen. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren op basis van bevindingen van de internationale onderzoeksgroep.

De GD roept op te voorkomen dat paarden in de buurt van esdoornbladeren en esdoornzaden komen.  Door het eten daarvan kunnen paarden namelijk een vergiftiging op lopen en atypische myoptatie krijgen. Om te voorkomen dat paarden in de buurt komen van de bladeren en zaden is het wijsheid de wei te controleren op aanwezigheid van zaadkiemen. Zijn er kiemen aanwezig, dan kunnen die vernietigd worden door ze te maaien of te verbranden. Een andere maatregel is een tijdelijk omheining rond de risicoplekken.

Verschijnselen atypische myopathie

AM is een ernstige spierziekte. Paarden die erdoor getroffen worden bewegen moeilijk, gaan verkrampt staan of plat liggen en soms zijn ze benauwd. Ook kan hun urine donker verkleurd zijn. Paarden met AM vertonen sterk verhoogde spierwaardes (CPK, ASAT en LDH) in het bloed. Als een paard verschijnselen krijgt, is het volgens de GD belangrijk het dier rust te geven (dus niet transporteren), de ernst van de aandoening vast te stellen en snel een behandeling in te stellen. Deze behandeling bestaat onder meer uit pijnstillers, infuus en toediening van carnitine, vitamine E en vitamine B2. (GD.nl)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPaarden
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.