Pluimvee

Vogelgriep op tweede bedrijf in Woltersum

In de Groningse plaats Woltersum is ruim een week na de eerste besmetting een tweede bedrijf getroffen door vogelgriep. Dat meldt het ministerie van LNV. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de ongeveer 50.000 kippen op het bedrijf geruimd.

In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf ligt het pluimveebedrijf dat op 14 februari vanwege een HPAI besmetting is geruimd. In de 10 kilometer zone liggen 17 pluimveebedrijven. De 10 kilometer beperkingszone van de huidige uitbraak overlapt deels met de andere 10 kilometer zones die voor twee eerdere uitbraken zijn ingesteld en nog steeds van kracht zijn.

Aanvullende regels

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

In het kader van de besmetting op de locatie in Woltersum wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Pluimvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.