Nieuws | Varkens

Afrikaanse Varkenspest: tweede reiniging voor vervoermiddelen

In verband met de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Italië onder gehouden varkens, moeten vervoermiddelen voor evenhoevigen die terugkeren of komen uit Italië onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats, slachthuis of verzamelcentrum. Dat meldt de NVWA.

Deze tweede reiniging en ontsmetting gold al voor de EU-risicolanden Bulgarije, Duitsland, Estland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slowakije en alle landen buiten de Europese Unie. Geladen vervoermiddelen worden eerst gelost waarna ter plekke een eerste reiniging en ontsmetting plaatsvindt. Daar gebeurt het nogmaals op een erkende R&O-plaats, een slachthuis of een verzamelcentrum.

Na afloop van de tweede R&O laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende wasplaats, slachthuis of verzamelcentrum. De transporteur stuurt vervolgens het bewijs van de tweede R&O naar het centrale meldpunt van de NVWA.

 

 

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsVarkens
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.