Nieuws | Zoönosen

Nieuwe Staat van Zoönosen gepubliceerd

In 2022 was er in Nederland het hele jaar door vogelgriep. Er raakten 76 pluimveebedrijven besmet met het virus. Ook veel wilde vogels en verschillende wilde zoogdieren raakten besmet. Dit blijkt uit de Staat van Zoönosen, een rapport dat het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA(Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)) jaarlijks uitbrengen.

Zoönosen zijn infectieziekten die over kunnen gaan tussen dier en mens. De Staat van Zoönosen(externe link) geeft aan hoe vaak deze infectieziekten in Nederland voorkomen en wat daarbij de meest voorkomende zijn.

De meest opvallende uitbraak van 2022 was vogelgriep. Net als in 2021 bleef het virus het hele jaar rondgaan onder pluimvee en wilde vogels in Nederland. Ook verschillende wilde zoogdieren zoals vossen en bunzingen raakten besmet. In Nederland raakten mensen niet besmet met het virus.

V-MRSA is een aan landbouwhuisdieren gerelateerd MRSA-type en komt vooral voor bij mensen die veel contact hebben met dieren. De laatste jaren zien we een toename van v-MRSA bij mensen die aangeven geen contact met dieren te hebben. Daarom doet het RIVM hier samen met partnerinstituten onderzoek naar. Sinds 2018 wordt elk jaar een ander landbouwhuisdier onderzocht. De Staat van Zoönosen besteedt aandacht aan de resultaten van dit onderzoek.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsZoönosen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.