Nieuws | Pluimvee

‘Kans op introductie vogelgriep op pluimveebedrijf is medium’

De kans op de introductie van vogelgriep op een pluimveebedrijf is medium. Dat stelde Deskundigengroep Dierziekten HPAI op 24 januari.

De vorige bijeenkomst van de Deskundigengroep Dierziekten over vogelgriep was 14 november 2023. Sinds die tijd zijn er vier uitbraken met hoogpathogene aviaire influenza (HPAI) geweest: op 14 november bij een zorgboerderij in Middelie, 15 november op een kinderboerderij in Zaandam, 24 november bij een kinderboerderij in Alphen a/d Rijn en 1 december op een legbedrijf in Putten.

De deskundigengroep stelt vast dat de afgelopen twee maanden rustiger zijn verlopen dan in dezelfde periode in de voorbije twee jaren, toen er veel dode wilde vogels werden gevonden en er veel uitbraken onder gehouden vogels waren. Op dit moment zijn er in diverse Europese landen uitbraken, maar minder dan voorheen en ook het aantal geteste wilde vogels met vogelgriep is relatief laag.

De deskundigengroep heeft voor het verschil met de afgelopen jaren geen eenduidige verklaring. Mogelijk zijn de nieuwe H5N1-varianten minder ziekteverwekkend en besmettelijk of er is meer immuniteit in de vogelpopulatie opgebouwd. Daarnaast zouden andere weersomstandigheden een rol kunnen spelen. (Deskundigengroep Dierziekten / AgriHolland)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.