Paarden

Dermatophilose

Dermatophilose (regenschurft, ‘rain scald’, ‘rain rot’) is de meest voorkomende bacteriële huidaandoening bij het paard.

Oorzaak

Deze bacterie komt algemeen voor op de huid, zowel bij paarden als bij mensen. Het gaat echter mis als de bacterie de huid binnendringt, bijvoorbeeld via kleine wondjes. Daarnaast gebeurt dit eveneens als de huid langdurig nat is en daardoor de beschermende vetlaag is verdwenen. Je ziet deze aandoening dan ook voornamelijk bij paarden die dag en nacht op de weide staan gedurende een regenachtige periode.

Verschijnselen

Het probleem begint met bobbels of verdikkingen in de huid, daarna klitten de haren samen als verfborstels en worden er dikke korsten gevormd. Deze korsten zijn met haar en al uit te trekken. Onder de korsten is een geel, groene puslaag zichtbaar met een roze, rood huidwondje. Bij weidepaarden zie je typische strepen vanaf de rug over het lichaam van het paard lopen in de richting van de waterafvoer.
Meestal heeft het paard geen jeuk, maar deze aandoening kan erg pijnlijk zijn. Wanneer de aandoening tot uiting komt op de benen, lijkt het erg op mok en kan het paard plots kreupel worden. In een later stadium, na het verdwijnen van de korsten, ziet deze infectie eruit als een huidschimmel.
Dermatophilus congolensis is een bacterie die algemeen bij gezonde paarden op de huid voorkomt. De bacterie kan vrij lang overleven in de omgeving maar vermenigvuldigt zich hierin niet. Op het moment dat de huid kwetsbaar is, bijvoorbeeld door een wonde of door langdurige blootstelling aan regen die de beschermende vetlaag van de huid afbreekt, kan de bacterie de huid binnendringen en daar gaan woekeren. Ook bij wedstrijdpaarden die regelmatig afgesponst worden of bij paarden met een algemeen verminderde weerstand door bijvoorbeeld ziekte kan de bacterie de bovenhand krijgen en zich manifesteren.
Tenslotte kan de kwaal ook de kop opsteken als de hygiënische omstandigheden niet optimaal zijn, de verzorging te wensen overlaat of de weerstand van het paard om welke reden dan ook verlaagd is.

Behandeling en preventie

Voor een goed effect moeten alle korsten weggehaald worden en moet de huid eenmaal per week met desinfecterende shampoo( zoals shampoo met chloorhexidine) gewassen worden. Belangrijk daarbij is dat de huid daarna goed wordt afgedroogd( solarium of in de zon zetten). Antibioticum is niet altijd nodig, maar kan 5 dagen toegepast worden als het wassen alleen niet afdoende is.
Daarnaast zijn managementsmaatregelen meestal noodzakelijk, dit wil zeggen dat alle mogelijke vormen van vocht moeten vermeden worden zoals in de regen staan of regelmatig afsponsen zonder daarna helemaal weer af te drogen. Gezien de besmettelijkheid moet direct en indirect contact met andere paarden vermeden worden.

U hebt zojuist een Premium artikel gelezen.
Wilt u onbeperkt artikelen lezen op veehouderenveearts.nl, neem dan contact op met uw dierenarts
Meer over:
Paarden
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.