Nieuws | Rundvee

Openbaar Ministerie eist stillegging 'aandachtsbedrijf' om dierverwaarlozing

Het Openbaar Ministerie heeft 4 december bij de rechtbank in Zwolle geëist dat een veebedrijf in de gemeente Slagharen voorlopig wordt stilgelegd, omdat de 71 runderen ‘onder zorgelijke omstandigheden’ werden gehouden. De runderen zijn na controle door de NVWA in beslag genomen en overgebracht naar een opvangstal. De rechtbank doet op 6 december uitspraak.
Bij de controle op 25 november door de NVWA troffen de inspecteurs 71 magere en kreupele runderen en 11 kadavers van runderen aan. De dieren hadden onvoldoende voer en waterbakken waren erg vies of stonden droog. In de twee stallen hadden de runderen natte en met mest bevuilde ligplaatsen. De kreupele dieren met lang doorgroeide klauwen bewogen zich moeizaam voort en liepen en stonden met kromgebogen rug. Buiten in de weide werden ook verwaarloosde runderen aangetroffen door de NVWA.

Al eerder veroordeeld

Het stilgelegde veebedrijf is een zogenoemd ‘aandachtsbedrijf’, aldus het OM, dat al eerder veroordeeld is voor het overtreden van dierenwelzijnsregels. Afgelopen september kwam de boer voor de rechter vanwege soortgelijke feiten uit 2017 en 2018.
De oorzaak voor van het verwaarlozen van dieren door boeren is vaak te zoeken in financiële en psychische problemen.

Vier boeren gedagvaard

Het OM meldt verder dat op maandag 9 december vier boeren gedagvaard zijn voor de rechtbank in Zwolle. Het OM vindt dat deze boeren ook de dierenwelzijnsregels niet hebben nageleefd.
Foto: OM

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.