Nieuws

LNV: coronabesmetting van nerts op mens aannemelijk

Het is aannemelijk dat nertsen mensen kunnen besmetten met het nieuwe coronavirus covid-19. Dat blijkt uit nieuwe onderzoeksresultaten naar covid-19 op Nederlandse nertsenbedrijven, meldt het ministerie van LNV. Eerder meldde LNV dat het alleen leek te gaan om overdracht van het virus van mens op nerts.

Eén medewerker van een besmet nertsenbedrijf is waarschijnlijk besmet met covid-19 door nertsen, zo blijkt nu. “Om dit nader te kunnen duiden brengen de onderzoekers momenteel de ‘genetische stamboom’ van besmette mensen uit de omgeving van het betreffende besmette nertsenbedrijf nog verder in kaart”, aldus het ministerie.

Alle nertsenbedrijven onderzocht

Vanwege de nieuwe onderzoeksresultaten wordt de screening van nertsenbedrijven (op antistoffen bij de nertsen) uitgebreid naar alle nertsenbedrijven in Nederland. De NVWA coördineert deze screening.
Minister Schouten heeft eerder al een meldplicht ingesteld voor nertsenhouders, dierenartsen en medewerkers van onderzoeksinstellingen. Deze meldplicht wordt uitgebreid, wat betekent dat alle symptomen die kunnen wijzen op een covid-19-besmetting bij nertsen gemeld moeten worden bij de NVWA.

‘Geen risico buiten de stal’

Volgens het RIVM is het risico op blootstelling van mensen aan het virus buiten de nertsenstallen nog steeds verwaarloosbaar, omdat uit metingen blijkt dat lucht- en stofmonsters buiten de stallen geen virus bevatten.

Foto: SwiatRolnika.tv

Meer over:
Nieuws
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.