Nieuws | Rundvee

Pilot verlagen antibioticagebruik bij vleeskalveren

In het najaar van 2020 doen Wageningen Universiteit & Research en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzoek naar het verlagen van het antibioticagebruik bij vleeskalveren en het optimaliseren van de diergezondheid. De kalversector en het ministerie van LNV gaven opdracht voor het onderzoek. Dat meldt de ZLTO.
Voor het onderzoeksproject worden vijf vleeskalverhouders met roséstartkalveren gezocht die samen met hun dierenarts en (voer)voorlichter hun antibioticagebruik willen optimaliseren. “We zoeken bij voorkeur kalverbedrijven met een hoog antibioticagebruik (hoger dan 98 dierdagdoseringen (DDD)) en begeleidende dierenartsen met een relatief hoog voorschrijfniveau”, licht David Speksnijder toe. Hij is als dierenarts en onderzoeker verbonden aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Onafhankelijke coach

Een onafhankelijke coach begeleidt het proces om te komen tot een lager antibioticagebruik en het optimaliseren van de diergezondheid. In de varkenshouderij draait een vergelijkbaar traject nu ruim een jaar. “We zien in het varkensproject dat de coach een enorme meerwaarde heeft”, zegt Heleen Prinsen, belangenbehartiger Dier bij ZLTO. “De coach spiegelt de driehoek van veehouder, dierenarts en voeradviseur.”

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.