Nieuws | Rundvee

Tips over mineralen bij beweiden koeien

Mineralen zijn van groot belang voor de gezondheid en productie van uw koeien. Daarover schrijft de Gezondheidsdienst voor Dieren. Een onjuiste voorziening kan zich uiten in een doffe vacht, groeiachterstand, dode of zwak geboren kalveren, maar ook in meer mastitis en verminderde vruchtbaarheid en klauwgezondheid.

Als problemen zich eenmaal voordoen, duurt het volgens de GD zeker vier tot acht weken voordat de mineralenstatus in de koe weer op peil is. Daarom is het belangrijk om ook tijdens de weidegang de mineralenvoorziening goed te blijven meten en indien nodig bij te sturen.

  • Voorkom dat uw koeien met onvoldoende voorziening de weide in gaan, helemaal als u dag en nacht weidt. Eenmaal in de wei is bijsturen lastig.
  • Bekijk welke manier van mineralen verstrekken het beste bij uw bedrijfsvoering past, zoals toevoeging aan het krachtvoer, losse of gemengde mineralen bijvoeren, aangepaste bemesting of bolussen.
  • Bij beperkte weidegang is bijsturen op stal via krachtvoer of een mengsel een veelgebruikte en relatief eenvoudige manier. Denk daarbij ook aan voldoende structuur in het rantsoen in verband met lebmaagproblemen. Deze doen zich aan het begin van het weideseizoen vaker voor.
  • Zeker weten of de door u gekozen methode het gewenste effect heeft? Meet de mineralenvoorziening bij de koeien dan tussentijds in melk of bloed

Bron: GD

 

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.