Nieuws | Pluimvee

België heft maatregelen vogelgriep op

De preventieve maatregelen omtrent vogelgriep in België worden opgeheven. Dat meldt het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen). Vanaf woensdag 12 mei is het daardoor niet meer nodig pluimvee binnen te houden.

Het hoogpathogene vogelgriepvirus H5 werd in november 2020 vastgesteld in en rond België. De minister van Landbouw, David Clarinval, heeft destijds een periode van verhoogd risico aangekondigd. Dat ging gepaard met preventieve maatregelen. Begin april werden de eerste versoepeling doorgevoerd.

Weinig besmettingen

Sinds de eerste versoepelingen zijn er nog weinig besmette vogels gevonden in de Europese Unie. Daardoor is de periode van verhoogd risico en de laatste nog geldende preventieve maatregelen voorbij.

Vanaf 12 mei hoeven particuliere pluimveehouder hun dieren niet meer binnen of onder netten te voeren. Professionele houders hoeven pluimvee en vogels niet meer op te hokken. Daarnaast vervalt het uitlaadverbod voor slachtkippen en vervallen de beperkingen bij het organiseren van verzamelingen van hobbypluimvee en –vogels.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.