Nieuws | Rundvee

Gekkekoeienziekte ontdekt in Verenigd Koninkrijk

In de Engelse plaats Somerset, gelegen in het zuidwesten van het land, is een geval van BSE (gekkekoeienziekte) ontdekt. Dat meldt The Guardian. Het is sinds 2014 het vijfde BSE-geval in het Verenigd Koninkrijk.

De ontdekking werd gedaan tijdens een controle door de Animal and Plant Health Agency. Het zou om een standaard controle gaan. De vijf BSE-gevallen in de afgelopen zeven jaar hebben geen gevaar voor de volksgezondheid opgeleverd, omdat de dieren niet bestemd waren voor de voedselketen.

Verschijnselen vanaf drie jaar

Bovine Spongiform Encephalopathy (BSE) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel bij runderen, die uiteindelijk tot de dood leidt. De verschijnselen van BSE treden meestal op vanaf de leeftijd van drie jaar. De dieren zijn bij aanvang van de verschijnselen gemiddeld vier jaar oud en kunnen in een periode van 2 weken tot enkele maanden de volgende verschijnselen gaan vertonen:
Stadium 1: gedragsverandering (angst, zeer alert, slaan, ontwijken veehouder, anders dan voorheen reageren op bedrijfsroutine);
Stadium 2: neurologische verschijnselen (spiertrillingen, afwijkende gang, spontaan vallen);
Stadium 3: verandering in reactie op prikkels (aanraken, geluid en licht);
Stadium 4: steeds moeilijker overeind komen, totdat de dieren niet meer kunnen staan (vijftig procent van de dieren wordt pas in dit stadium opgemerkt).

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.