Nieuws | Pluimvee

Landelijke ophokplicht voor pluimvee

Voor heel Nederland geldt per 26 oktober 12.00 uur een ophokplicht voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden. Dat meldt minister Schouten van LNV. De aanleiding voor de ophokplicht is de vondst van hoogpathogene vogelgriep bij leghennen op een biologisch bedrijf in Zeewolde.

Om verspreiding te voorkomen wordt het besmette bedrijf met ongeveer 36.000 leghennen geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. In het gebied van drie kilometer rond het bedrijf inZeewolde liggen zes andere pluimveebedrijven. Die bedrijven worden onderzocht op vogelgriep. In de tien kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen nog negen pluimveebedrijven. In die zone geldt per direct een vervoersverbod. Dat verbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun dieren af te schermen om te voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.