Nieuws | Rundvee

Bestrijding BVD in de eindfase in Zwitserland

Zwitserland loopt voorop als het gaat om de aanpak van het Bovine Virus Diarree (BVD). Door het bestrijdingsprogramma dat sinds 2008 loopt, hebben 99,5 procent van de Zwitserse rundveebedrijven een erkende status BVD-vrij.

Het Zwitserse ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit wil veehouders en veeartsen erop wijzen dat het juist in deze eindfase belangrijk is om alle mogelijke manieren van virusoverdracht uit te sluiten. Het is bijvoorbeeld belangrijk om tijdig vast te leggen waar de runderen verblijven en op het bedrijf moeten maatregelen worden genomen die het koppel beschermen tegen een mogelijke infectie.

De Zwitserse regering schat de totale schade per jaar in dat land veroorzaakt door BVD tussen de 8,3 miljoen en 14,8 miljoen euro. Bedrijven met een BVD-infectie kunnen te maken krijgen met vruchtbaarheidsproblemen, vroegtijdige uitval, een verlaagde melkgift en verminderde groei.

In Nederland is de aanpak van BVD op vrijwillige basis.

Over de auteur: Marjolein Nielen
...
Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.