Nieuws | Pluimvee

Aangespoelde Kanoeten besmet met vogelgriep

Op Schiermonnikoog en in het oosten van Groningen zijn enkele honderden dode Kanoeten aangetroffen. Na onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) blijkt dat de vogels besmet zijn met het H5N1 vogelgriepvirus. Of het om de hoogpathogene variant gaat, wordt nog onderzocht.

De Kanoet is de grootsyte strandlopersoort. Een van de belangrijkste gebieden voor de soort is het Waddenzeegebied. Volgens de vogelbescherming zou de Kanoet het niet redden zonder de Waddenzee.

Het merendeel van de dode vogels is gevonden aan de kustlijn. De kanoeten stierven zeer waarschijnlijk boven zee en daarvan is een deel aangespoeld. De Waddenzee is een belangrijke pleisterplaats voor wilde vogels in Nederland. Ook Kanoeten overwinteren in Nederland op moddervlakten van getijde gebieden, plaatselijk in enorme groepen.

Het is niet voor het eerst dat er grote groepen dode wilde vogels met vogelgriep zijn aangetroffen in de Waddenzee. Eind april 2021 werden er honderden dode wilde ganzen, met name Brandganzen, aan de Friese en Groningse kust gevonden. In de onderzochte Brandganzen zijn HPAI H5N1 virussen aangetoond en enkele HPAI H5 virussen waarvan het N-type niet nader bepaald kon worden. (WBVR)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.