Nieuws | Pluimvee

Vogelgriep in Ysselsteyn

In de Limburgse plaats Ysselsteyn is op een kalkoenenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Dat meldt het ministerie van LNV. Waarschijnlijk gaat het om de hoogpathogene H5-variant.

De 24.000 kalkoenen zijn om verspreiding te voorkomen geruimd. Personeel van het bedrijf is ook op twee andere pluimveebedrijf in het 1-kilometer gebied werkzaam. Daarom worden die twee bedrijven met in totaal 40.000 dieren preventief geruimd.

In een straal van 1 kilometer rond het besmette bedrijf liggen nog vier andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden geblokkeerd. De gezondheid van de dieren wordt dagelijks in de gaten gehouden.

69 andere bedrijven

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf liggen 8 pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometer zone rond dit bedrijf liggen 69 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt per direct een vervoersverbod. Het vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels.

Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.