Nieuws | Pluimvee

Stand van zaken vogelgriep Ysselsteyn

In de 3-kilometer zone rond het kalkoenbedrijf in Ysselsteyn waar vorige week vogelgriep is vastgesteld, is geen vogelgriep aangetroffen. De screening leverde een negatieve uitslag op. Dat meldt Avined.

Op www.avined.nl wordt een stand van zaken gegeven. Zo moet de afvoer van eieren uit het 10-kilometergebied in Ysselsteyn verlopen via een Nederlands aangewezen pakstation of aangewezen eierverwerker inclusief een aangewezen overslaglocatie (tussenstation). Vanaf 24 december is het weer mogelijk om het transport, onder voorwaarden, te laten plaatsvinden.

Voor het verplaatsen van opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen geldt een termijn van twee weken na de laatste uitbraak in het gebied, voordat ontheffingen kunnen worden verleend door de NVWA. De afvoer van broedeieren door vermeerderingsbedrijven in het 10-kilometergebied is ook mogelijk twee weken na de bevestiging van de besmetting. Tot die tijd is de mogelijkheid geboden om deze af te voeren naar de industrie via een aangewezen ei- en verwerkingsbedrijf.

Met ingang van maandag 27 december om 17.00 uur gelden extra maatregelen bij:

  • het vervoer van pluimvee tussen commerciële pluimveebedrijven.
  • het vervoer van eenden en kalkoenen naar de slacht.

De maatregelen gelden niet voor eendagskuikens. Deze maatregelen waren eerder van kracht, maar zijn in juni 2021 ingetrokken. Met deze regeling zijn deze regels weer van toepassing verklaard. De maatregelen zijn:

  • het vervoer moet rechtstreeks plaatsvinden
  • het vervoer vindt plaats volgens een hygiëneprotocol
  • het pluimvee gaat vergezeld van een verklaring die minder dan 24 uur oud is van een dierenarts waaruit blijkt dat deze dieren op basis van een klinische inspectie geen ziekteverschijnselen vertonen.
Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.