Nieuws | Pluimvee

Vogelgriep in Tzum

In de Friese gemeente Waadhoeke is in de plaats Tzum vogelgriep vastgesteld op een vleeskuikenbedrijf. Dat meldt het Ministerie van LNV. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 166.000 vleeskuikens op het bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen 2 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen 13 andere pluimveebedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt. Het vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

In het kader van de besmetting op de locatie in Tzum wordt een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen. (Ministerie LNV)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.