Nieuws | Pluimvee

Oproep: ophokplicht pluimvee regionaal opheffen

LTO/NOP vakgroep Pluimveehouderij heeft afgelopen vrijdag samen met NVP en Anevei een brief gestuurd naar minister Staghouwer van LNV. Dat meldt ZLTO.

Gezamenlijk hebben zij hun teleurstelling uitgesproken over het voorduren van de ophokplicht voor pluimvee. De Deskundigengroep Dierziekten gaf in het advies van 1 juni  aan dat in bepaalde regio’s het risico lager lijkt, op basis van het ontbreken van HPAI positieve bevindingen onder wilde dode vogels en het ontbreken van besmettingen bij pluimvee in aangrenzende gebieden in Duitsland en België. Toch gaat Staghouwer in principe pas over 3 tot 4 weken weer een nieuw veterinair advies vragen aan de Deskundigengroep Dierziekten.

Volgens ZLTO is dat onbegrijpelijk, want de organisatie vind het van belang om de vrije uitloop sector perspectief te bieden en de ophokplicht geen dag langer te laten duren dan noodzakelijk. In de brief wordt dan ook de oproep gedaan om op de kortst mogelijke termijn met de vakgroep Pluimveehouderij te overleggen over de mogelijkheden om de ophokplicht op korte termijn regionaal op te heffen.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.