Nieuws | Pluimvee

Meldingsplicht vogelgriep uitgebreid

Tot op heden was de meldplicht voor vogelgriep er uitsluitend voor pluimvee. Nu wordt de meldplicht uitgebreid en geldt het voor alle in het wild levende en gehouden zoogdieren, waaronder ook varkens. De meldplicht voor varkens betreft niet de verdenkingen op basis van verschijnselen. De meldplicht geldt wanneer laboratoriumonderzoek op HPAI (H5 serotype) positief is, bijvoorbeeld met een PCR of met een antistoffentest.

In het Deskundige beraad Zoönosen (DB-Z) is gesproken over het risico van varkens in de epidemiologie van vogelgriep. Producentenorganisatie Varkenshouderij en de Gezondheidsdienst voor Dieren erkennen deze mogelijke risico’s en werken daarom samen met andere partners (RIVM, Erasmus MC en WBVR) aan het verkrijgen van meer inzicht in de influenzastammen die voorkomen bij varkens. Deze monitoring geeft aan dat we momenteel geen aanwijzingen hebben dat varkens in Nederland besmet zijn met vogelgriepvirussen. Dat is belangrijke en zinvolle informatie en het is belangrijk om dit te blijven onderzoeken.

Sinds oktober 2021 is in Nederland en andere Europese landen regelmatig vogelgriep (AI) vastgesteld bij wilde vogels en pluimveebedrijven. Het gaat meestal om het type H5N1. Vogelgriep is een virusziekte die meestal zeer acuut verloopt en veel sterfte veroorzaakt bij pluimvee en andere vogelsoorten. Vogelgriep is een zoönose: een ziekte die kan overgaan van dier op mens. Daarom geldt voor vogelgriep bij pluimvee een meldplicht.

Inmiddels is bekend dat zoogdieren ook besmet kunnen raken met het vogelgriepvirus, bijvoorbeeld door het bijten in of eten van geïnfecteerde zieke of dode wilde vogels. Er zijn onder andere besmettingen van vossen, een bunzing en een das vastgesteld en ook honden en katten kunnen ziek worden van vogelgriep.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.