Nieuws | Rundvee

‘Exacte ontstaan Nederlandse blauwtonguitbraak blijft onzeker’

Onderzoek wijst uit dat de vier plaatsen waar de eerste verschijnselen van blauwtong werden waargenomen, waarschijnlijk ook de eerst besmette plekken in Nederland zijn geweest. Dat meldt Wageningen University & Research.

“Breed opgezet onderzoek van bulktankmelkmonsters wijst niet op eerdere blauwtongbesmettingen in Nederland”, aldus onderzoeker Melle Holwerda van Wageningen Bioveterinary Research. Begin september werden de eerste meldingen gedaan van blauwtong in Nederland.

De eerste klinische verdenkingen van het blauwtongvirus dat momenteel in Nederland rondwaart, blauwtongvirus serotype 3 (BTV-3), werden vastgesteld op vier plekken in het midden van Nederland. Op dat moment was het nog onduidelijk of deze locatie de oorsprong was van de uitbraak of dat het blauwtongvirus op dat moment al aanwezig was op andere plaatsen in het land. “Om daarin meer inzicht te krijgen, hebben we een grootschalig onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van antistoffen tegen het blauwtongvirus in de bulktankmelk”, legt onderzoeker Melle Holwerda uit. Holwerda werkt bij Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), onderdeel van Wageningen University & Research. Hij is hoofd van het Nationale Referentielaboratorium voor vectoroverdraagbare virusdierziekten en leidt het onderzoek naar het blauwtongvirus. Voor het onderzoek naar aanwezige antistoffen in bulk tankmelk is nauw samengewerkt met collega’s van de GD in Deventer. “De conclusie uit dit onderzoek is dat er geen andere specifieke regio in Nederland was waar we bovenmatig veel antistoffen tegen het blauwtongvirus aantroffen en waar we een mogelijke eerdere besmetting naar zouden kunnen herleiden. We stellen op basis hiervan vast, dat de uitbraak het meest waarschijnlijk is gestart bij de eerste vier plekken in het midden van het land.” Welk van de plekken dat is geweest en hoe de dieren daar besmet zijn geraakt, is niet meer te achterhalen. “Net als bij vorige uitbraak in 2006 blijft het ook nu moeilijk te bepalen waar het virus vandaan is gekomen en hoe dat het eerste dier besmet is geraakt.”

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.