Nieuws | Paarden | Pluimvee | Rundvee | Schaap-Geit | Varkens

Antibioticagebruik dierhouderij stabiliseert

Het gebruik van antibiotica in de dierhouderij stabiliseert. De melkgeiten-, pluimvee-, rundvee- en varkenssector hebben in 2023 een gebruikspatroon vergelijkbaar met het jaar ervoor. In de kalkoensector is het antibioticumgebruik gedaald met 34,2 procent ten opzichte van het gebruik in 2022; het antibioticumgebruik in de kalversector en konijnensector is gestegen met respectievelijk 7,6 en 8,5 procent. Dat meldt de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa).

De verwachting is dat verdere reductie van het antibioticumgebruik in de gemonitorde diersectoren kan worden bereikt door het verlagen van het gebruik op bedrijven met een structureel hoog gebruik.

De verkoop van antibiotica is in 2023 met 4,5 procent gestegen ten opzichte van 2022. De daling ten opzichte van het door de overheid aangewezen referentiejaar 2009 is nu 76,4 procent. De verkoop van antibiotica die als laatste redmiddel worden ingezet bij de mens (fluorochinolonen en 3e en 4e generatie cefalosporinen) is stabiel en laag. De verkoop van polymyxines (o.a. colistine) is voor het derde opeenvolgende jaar gedaald.

De resultaten van 2023 zijn overwegend positief. De focus blijft ook de komende jaren liggen op het verlagen van het gebruik op bedrijven met een structureel hoog gebruik en op hun dierenartsen om daarmee de kans op het ontstaan en verspreiden van resistente bacteriën te verminderen.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPaardenPluimveeRundveeSchaap-GeitVarkens
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.