Paarden

Mok

Mok is een verzamelnaam voor aandoeningen in de kootholte van het paard. Dit wordt meestal veroorzaakt door vocht en vuil. Het komt vaak voor bij paarden met veel behang die vaak in een natte weide lopen en paarden met een witte huid.

Oorzaak

Mok kan op diverse manieren worden veroorzaakt, maar heeft zo goed als altijd te maken met vuil en vocht. Paarden die langdurig met de voeten in de modder staan hebben er snel last van. Wanneer de vetlok weg is geschoren, zal het water in de kootholtes terechtkomen. Hierdoor kan mok onstaan, deze vorm wordt dan ook natte mok genoemd. Overige mogelijke oorzaken van mok zijn diarree, te veel of te grondig wassen, schimmelinfectie, schurftmijt en insectenbeten.

Verschijnselen

Symptomen van mok zijn een rode en ontstoken huid waarin horizontale kloofjes en korstjes ontstaan. Vaak begint het met een klein plekje. Wanneer deze niet tijdig behandeld wordt, kunnen de hele kootholte, het kootgewricht en de pijp aangetast worden. Wanneer mok geheel verwaarloosd wordt, kan de huid in de kootholte verdikken, het been permanent dik blijven en kunnen de kootharen rechtop gaan staan. Dan spreek je van een borstel- of egelvoet.

Behandeling

Mok kan erg hardnekkig zijn en geneest vrij langzaam. Dit komt ook doordat de huis op die plaats veel in beweging is.  Mok vergt daarom een serieuze aanpak, wanneer dit niet gebeurd kan mok zelfs bloedvergiftiging veroorzaken.
Maak de voet met mok goed schoon, je kunt hierbij gebruik maken van betadineshampoo. Bij paarden met veel behang moet ‘overtollig’ behang weggeknipt of -geschoren worden. Breng vervolgens een goede mokzalf (met zink) aan op de mok en huisvest het paard in een schone en droge stal of weide. Naast mokzalf zijn er nog diverse andere middelen beschikbaar voor de behandeling van mok. Schakel bij ernstige mok altijd een dierenarts in.

Preventie

Gezien de complexiteit van mok is preventie in elk geval aan te raden. Zorg waar mogelijk voor een droge stal en laat het paard niet in een drassige weide staan. Controleer de benen van je paard elke dag op korstjes en wondjes zodat je snel kunt ingrijpen als het paard toch mok zou krijgen.

U hebt zojuist een Premium artikel gelezen.
Wilt u onbeperkt artikelen lezen op veehouderenveearts.nl, neem dan contact op met uw dierenarts
Meer over:
Paarden
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.