Varkens

Schurft (varken)

Schurft is een huidaandoening bij varkens die wordt veroorzaakt door een mijt. Met gerichte maatregelen kan een varkensbedrijf schurftvrij worden gemaakt. De meeste vermeerderings- en fokbedrijven zijn schurftvrij.

Oorzaak

Schurft bij varkens wordt veroorzaakt door de mijt Sarcoptes scabei varietas suis. De overdracht van de mijten gebeurt bijna altijd van dier op dier, maar kan ook plaatsvinden via een dierverzorger (die zich niet omkleedt) of  tussen bedrijven tijdens bijvoorbeeld transport.
Schurftbesmettingen komen vaker voor bij zwakke en zieke dieren en bij dieren in een slechte voedingstoestand.
De schurftmijt leeft in en op de huid van varkens door gangen te graven in de huid. De mijt leeft van huidmateriaal en legt eitjes in de gegraven gangen.
De mijt kan onder gunstige omstandigheden tot drie weken buiten het varken overleven. Hierdoor kan ook de cyclus in de stal worden verlengd tot drie á vier weken.

Symptomen

Een schurftbesmetting kent een acute en een chronische fase. Acute schurft gaat gepaard met rode pukkels. Zonder behandeling gaat acute schurft na enkele weken over in chronische schurft. Kenmerkend voor de chronische fase zijn korsten met name in de oren en op de achterpoten in combinatie met jeuk. Deze vorm van schurft wordt nauwelijks meer gezien.
Het schuurgedrag van varkens in de stal en het aantal huidontstekingen aan de slachtlijn zijn een graadmeter voor de ernst van de schurftbesmetting bij een koppel varkens. Het percentage varkens met huidontstekingen wordt ook op de slachtbon vermeld en vergeleken met het gemiddelde van het slachthuis en de eerdere leveringen van de leverancier.

Diagnose, behandeling en preventie

Vaststellen of schurft aanwezig is, kan met bloedonderzoek (ELISA, aanwezigheid afweerstoffen) of met microscopisch onderzoek van huidafkrabsels van het binnenoor. Het onderzoek van de huidafkrabsels is minder gevoelig dan de ELISA-bloedtest en alleen geschikt als aanvullend diagnostisch hulpmiddel in bepaalde (chronische) gevallen.
Behandelen tegen schurft kan met dompelen of sprayen of met inspuiten met een antiparasitair middel. Overleg met uw dierenarts over de middelen die u het best kunt gebruiken en hoe u die moet toepassen.
Eenmaal vrije bedrijven hoeven geen behandeling meer toe te passen. Ze moeten alleen zorgen niet herbesmet te raken.

U hebt zojuist een Premium artikel gelezen.
Wilt u onbeperkt artikelen lezen op veehouderenveearts.nl, neem dan contact op met uw dierenarts
Meer over:
Varkens
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.