Nieuws | Schaap-Geit

GD: calciumtekort bij schapen en geiten

Bij GD Veekijker zijn de eerste gevallen van een te laag calciumgehalte bij ooien en geiten gemeld. De belangrijkste oorzaak daarvan is een vitamine-D-tekort. Dat ontstaat makkelijk bij zachte winters met veel gras en geen of te late bijvoeding, aldus de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Een calciumtekort kan zich uiten in stijve overhouders, melkziekte en melkkreupelheid.
Als het calciumgehalte in het bloed te laag wordt, kunnen ooien en geiten klinische verschijnselen vertonen. Ze zijn traag en blijven achter bij verplaatsing van het koppel. Ze vertonen een stijve en slingerende gang, ze zijn schrikachtig en vertonen spierrillingen. Ze nemen geen voer meer op en de voormagen vertonen een verminderde activiteit. In een later stadium liggen de dieren op de grond en maken soms, liggend op hun zij, fietsende bewegingen.
Indien niet tijdig wordt ingegrepen, raken de dieren in coma en sterven. De behandeling bestaat uit het langzaam per infuus toedienen van calciumborogluconaat of een calcium-magnesiumoplossing eventueel in combinatie met vitamine D.
De preventie bestaat uit het verstrekken van hooi en krachtvoer. Doen zich problemen voor dan is het van belang om zo snel mogelijk een behandeling in te stellen: hoe sneller dat gebeurt, hoe beter de dieren herstellen.

Meer over:
NieuwsSchaap-Geit
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.