Nieuws | Pluimvee

Laser weert vogels uit uitloop pluimveebedrijf

Laserapparatuur inzetten om wilde vogels te weren uit de uitloop van een pluimveebedrijf. Dat moet de kans dat kippen besmet raken met vogelgriep verkleinen. Wageningen Bioveterinary Research is in het najaar van 2019 begonnen met het laseronderzoek.
Op een pluimveebedrijf met uitloop dat in het verleden vaker besmet raakte met vogelgriep is laserapparatuur geïnstalleerd. Tevens werd er een video-bewakingssysteem geïnstalleerd. Dit maakt het mogelijk om bezoek van wilde vogels aan de uitloop vast te leggen en te analyseren in combinatie met een laser die wel of niet in werking is.

Eenden en zangvogels

Zonder gebruik van de laser was er in de afgelopen winter bijna elke nacht bezoek van wilde eenden te zien op de camerabeelden. Daarnaast bezochten in de ochtend verschillende zangvogels de uitloop. Met gebruik van de laser kwamen er ’s nachts geen eenden meer in de uitloop, en waren er ’s morgens vrijwel geen zangvogels meer te zien.
Eind 2020 zullen alle videobeelden van de periode december 2019 – maart 2020 zijn geanalyseerd en zal zijn getoetst of een sterke reductie in het bezoek van wilde vogels kan worden toegeschreven aan het gebruik van de laser. Ook gaat dan nog een volgende onderzoeksperiode van 4 maanden van start, om te onderzoeken of langdurig gebruik van de laser mogelijk tot gewenning kan leiden.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.