Diergeneesmiddelen | Nieuws

Sneller en efficiënter 'enzybiotica' ontwikkelen

Traditionele antibiotica werken in sommige gevallen niet goed meer omdat het genetisch materiaal van de bacterie wijzigt. Bovendien loopt de zoektocht naar nieuwe moleculen voor antibiotica stroef en komen er bijna geen nieuwe antibiotica op de markt, aldus de onderzoekers.
Volgens de Belgische wetenschappers zijn zogenaamde enzymgebaseerde antibiotica of ‘enzybiotica’ een veelbelovend alternatief voor de traditionele antibiotica. Die enzybiotica zijn gebaseerd op ‘lysines’, eiwitten die de celwand van bacteriën kapot knippen. Een eerste, natuurlijk voorkomend lysine wordt momenteel door een Amerikaans bedrijf getest in klinische studies.

Platform

Om het ideale lysine voor elke bacterie te vinden, ontwikkelden Yves Briers (UGent) en Rob Lavigne (KU Leuven) samen met andere onderzoekers VersaTile, dat ze 4 juni presenteerden in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Science Advances’. Met dit platform kunnen ze op een snelle en efficiënte manier grote hoeveelheden verschillende lysines aanmaken, testen en verder optimaliseren.

Multidrugresistent

Met VersaTile ontwikkelden de onderzoekers al een lysine tegen de gevaarlijke ‘iraqibacterie’ (Acinetobacter baumannii), die verantwoordelijk was voor heel wat wondinfecties tijdens de oorlog in Irak. Hun lysine is in staat om deze multidrugresistente bacterie te doden in menselijk serum. Die resultaten bieden perspectief op intraveneus gebruik bij patiënten met infectiewonden.

Meer over:
DiergeneesmiddelenNieuws
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.